Görüş Ve Önerileriniz

Email Yoluyla Bize Ulaşın

25 Mar 2014

FNC Bateristlerinin Zil Tercihleri

FTISLAND Turkey
Bateri.. Neden bateriyi ele alma gereği duydum.. Aslında bunun için birçok nedenim var. İlki öncelikle müzik deyince benim ilk aklıma gelen 'rock'tır. Dolayısıyla enstrüman olarak da ilk aklıma gelen bateri ve gitardır. Ve aynı zamanda bir rock grubunda ilk dikkatimi çekende baterist olur. İkinci nedenim; primadonna olmam da yine bir 'bateri' (yani Minhwan) sayesinde oldu. Üçüncü nedenimse hepimizinde bildiği gibi FTISLAND'ın “like the birds” müzik videosunda kullanılan “İstanbul” zilleri. Ve geçenlerde de sayfada paylaştığımız gibi, FNC'nin üçüncü erkek grubu NFlying'in kullandığı “İstabul” baterisi bana bu konu üzerinde araştırma yapmam gerektiğini düşündürdü. Bir de FTISLAND'ın "thanks to" DVD'sini türkçe altyazılı olarak hazırlamıştık ve o DVD'de JaeJin Minhwan'a şöyle bir şey söylüyor; “Tıpkı müziğimizin %75'ini oluşturan bateri gibi, sende benim için o kadar anlamlısın.” Her zaman Minhwan'ın kullandığı bateriler ilgimi çeker zaten ama FTISLAND'ın müziğinin “%75'ini oluşturan bateriyi” neden tüm primadonnalarla birlikte daha yakından tanımayalım ki diye düşündüm ve böyle bir işe giriştim. Umarım yazıyı okurken zevk alırsınız.

Kısaca değinecek olursak bateri hepimizin de bildiği gibi şarkılarda ritm tutmaya yarar. Bu müzik aleti müzik kulağı gerektirir ancak eğer buna sahip değilseniz notalarla da çalınabilir. Sadece çok hızlı olmaktan ibaret değildir aynı zamanda denge ve akıcılık gerektirir. Standart bir bateride 5 parça davul ve 3 parça zil bulunur. Hem davul hemde ziller eklentilerle çoğaltılabilir. Davul çalmak için kullanılan sopalara baget denir. Fakat müzik türüne göre baget yerine fırça ya da tokmak da kullanılabilir. Mesela ince bagetler genellikle jazz müzikte kalın bagetler ise daha çok rock ve metal müzikte kullanılır.

Evet.. Böyle kısaca değindikten sonra gelelim şimdi asıl meselemize. Aslında bateri diyorum ama ben davula değil sadece zillere değinmek istiyorum. Çünkü zillerin kökeni Osmanlılara dayanıyor ve dünyaca ünlü zil markalarımız var. Hadi hep birlikte hem Minhwan'ın hem de diğer FNC bateristlerinin kullandığı zilleri yakından tanıyalım.

Dünyaca ünlü 4 büyük zil markası vardır. Bunlar Zildjian, Sabian, Paiste ve Meinl'dir. Bu dördü de FNC sanatçıları tarafından kullanılmaktadır. Bu dört zilin yanı sıra Minhwan ve Jaehyun (Nflying)'un kullanığı İstanbul zillerine ve yine Minhwan'ın kullandığı Boshporus ziline değineceğim.

ZILDJIAN

İlk olarak Zildjianla başlayalım.

I. Avedis Zildjian, 17. yüzyılın başlarında İstanbul şehrinde bir Ermeni'ydi. Baz metallerini birleştirerek altın oluşturmaya çalışırken, gümüş, bakır ve kalay alaşımının eşsiz ses kalitesini keşfetti. 1618 yılında, Avedis muhteşem netlik ve güce sahip zilleri oluşturmaktaki sırrını kullandı. Enstrümanların sesi o kadar olağanüstüydü ki Sultan, seçkin Yeniçeri Gruplarına zil yapması için Avedis'i Topkapı Sarayı'nda yaşamaya davet etti. Avedis'in ünü büyüdükçe, Sultan ona Ermenice "Zildjian" adını verdi. (Türkçede Zilciyan) (dji: o işi yapan anlamını katar, an: Ermenicede "oğlu" anlamına gelen, soyisimlerde yaygın olarak kullanılan bir sonektir.)

1623 yılında, Avedis'e Samatya adındaki İstanbul'un bir banliyösünde (kenar mahallesinde) kendi işini başlatması için saraydan ayrılma izni verilir. Aynı iş şuan neredeyse dört asırlık ve on beş nesildir Zildjian mirasçılarına devredilmekte. 1929 yılında Amerika'ya taşındıktan sonra, III. Avedis, Zildjian fabrikasını Quincy, Massachusetts (Amerika'da bir eyalet)'e ve daha sonra da Zildjian'ın 350. yıl dönümü için bugünkü konumu Norwell, MA'e taşıdı. Bu iş 1977'de Avedis'in oğlu Armand'a geçti ve daha sonra 1999'da Armand'ın kızı Craigie'ye geçti. Şu anda, Craigie ve kız kardeşi Debbie Amerika'daki en eski aile şirketi olarak kabul edilen aile geleneğini devam ettiriyor.



Choi Minhwan- Kang Minhyuk


SABIAN

SABIAN, zil yapımında dünyanın en büyük isimlerinden biri olan Robert Zildjian'ın, bateristlerin daha iyi bir zil seçimine ihtiyaç duydukları sonucuna vardığında yani 1981 yılında kuruldu. O sıralarda üretilen zillerin ses ve kalitesinden tatmin değildi bu yüzden Kanada'nın doğusunda SABIAN şirketini açtı. Web sitesinde böyle yazıyor ancak işin diğer bir boyutu daha var. Sabian kurucusu Robert Zildjian, III. Avedis Zildjian'ın oğludur. III. Avedis Zildjian 1979 yılında öldükten sonra, Armand (Avedis'in en büyük oğlu-Robert'ın abisi) Yönetim Kurulu başkanı oldu. Bu, sonunda Robert'ın Zildjian'ı bırakarak rakip Sabian şirketini kurmasıyla sonuçlanan hukuki bir anlaşmazlığa ve ikisi arasında bir aile kavgasına yol açtı. Şirketlerin rekabeti hala devam ediyor ve her ikisi de dünyanın en popüler zil markaları arasındadır. Anlaşmada Robert, Zildjian adını kullanmayacağını ve zillerin aynı olduğunu iddia etmeyeceğini kabul etti. Ve kurduğu şirkete Sabian adını verdi. Sabian kelimesini üç çocuğunun isimlerinin ilk iki harflerinden oluşturdu. (SAlly, ll ve ANdy) Bazıları Zildjian ve Sabian zillerinin arasında önemli bir fark olmadığını söylüyor. Diğerleri ise iki şirketin zillerinin oldukça kolay bir şekilde sesleriyle ayırt edilebileceğini ifade ediyor çünkü Zildjian daha yumuşak bir sondaj alaşımı kullanırken Sabian daha kalay bazlı alaşım kullanır.

Kim Jaehyun (NFlying)


PAİSTE

Paiste zilleri kurucusunun adını almıştır ve estonyacada 'parlak' anlamına gelir. Paiste zil, çan ve metal vurmalı çalgıların dünyadaki üçüncü büyük üreticisidir. İlk Paiste zilleri Estonyalı müzisyen Toomas Paiste tarafından 1906'da üretildi. Toomas'ın oğlu Mihkel Paiste zil üretimi ve ihracatında yoğunlaşmaya karar verdiği 1917 yılında, savaşın karışıklıklarına rağmen, işletmenin zil yapma konusundaki bakış açısını genişletti. 1940 yılında, son derece zor şartlar altında zil yapma işine devam ettiği Polonya'dan taşındı. Daha sonra 1957'de İsviçre'de yeni bir merkez ve üretim tesisi kuruldu. Bu iş ana üretim merkezleri olan hem İsviçre hem de Almanya'daki üretimleriyle Mihkel'in oğulları Robert ve Toomas tarafından devam ettirildi.

Choi Minhwan

MEİNL

Zil ve diğer vurmalı enstrümanların lider bir üreticisi olan Roland Meinl tarafından 1951 yılında kurulmuştur. Meinl ve Paiste, bazıları tarafından Türk ses ailesinin bir alt kümesi olarak görülen ve Çin zil yapma geleneğine karşı olarak Türklerden türetilmiş bir Avrupa sesi olan iki ana zil üreticileridir. Daha geleneksel Türk zillerinin bireysel ve daha karmaşık seslerinin aksine Avrupa sesleri daha tutarlı, odaklı ve keskindir. 

Youkyung (AOA)


İSTANBUL

İstanbul, geleneksel zil yapma yöntemleri kullanılarak İstanbul'da üretimi yapılan İstanbul Agop ve İstanbul Mehmet olarak ayrılan iki zil markasının adıdır. Agop fabrikasının diğer bir üretim yelpazesi İstanbul Alchemy'dir.
İstanbul markası, iki zil ustası Mehmet Tamdeğer ve Agop Tomurcuk tarafından kurulan bir zil çalışmasıyla kabul edildi. Bu ziller ilk "Zildjiler" adı altında kısa bir süre sonra da "Istanbul" olarak 1984'de ABD'ye ihraç edildi. 1997'de Agop'un ölümünün ardından, Mehmet "Istanbul Mehmet" adıyla satılan ziller yapmak ister ve kendi şirketini kurar. Agop'un oğulları Sarkis ve Arman da "Istanbul Agop" olarak satılan ziller yapmak ister ve onlar da kendi şirketlerini kurar. Böylece şirket ikiye ayrılır.
Mehmet sanatını Mikhail Zildjian'dan öğrendiğini iddia eder. 1950'lerde İstanbul'daki Zildjian fabrikasında çalışmıştır. Agop Zildjian K fabrikasında ustabaşıydı. Istanbul Agop ve Istanbul Mehmet çoğu zaman örtüşüyor. Hem Traditional, Turk and Sultan denilen seriler hemde bu seriler içindeki birçok model ortaktır. Ancak bir o kadar da bir diğerinin kataloğunda yinelenmeyen model ve serilere sahipler.

Alchemy Zilleri, "Istanbul Agop"a ait el yapımı zillerin bir markasıdır. Marka kendi üretimine sahiptir. Istanbul Agop ve Alchemy Cymbals arasındaki temel fark Alchemy Zillere daha parlak bir görünüm veren bitirme süreci ve farklı bir sese sahip olmalarıdır.


Kim Jaehyun- Choi Minhwan


BOSPHORUS

Bosphorus Zilleri 1996'da üç zil ustası Hasan Şeker, İbrahim Yakıcı ve Hasan Özdemir tarafından kuruldu. Bosphorus'un kurucuları aynı mahallede büyüyen üç iyi arkadaştı. Ortak noktaları ise bir mahalledeki zil atölyesine çalışmaya gönderilmeleriydi. Mütevazilikleri atölyeyi temizlemekle ve diğer önemsiz görevleri yapmakla başlıyor. Ama zamanla onlar zil yapmayı öğrenmiş ve gençliklerinin ilk çağlarında zil ustası olmuşlar. Öğretmenleri 60'lar ve 70'lerin efsanevi zillerini üreten ustalardı. 16 yıl sonra aynı atölyede çalışan arkadaşlar kendilerini cesaretlendirdiler ve kendi şirketlerini kurdular. Bugün onlar eski işverenleriyle iyi ilişkiler sürdürmektedir ve öğretmenlerine saygı duymaya devam etmekteler. (öğretmenleri Mehmet Tamdeğer ve Agop Tomurcuk)

Choi Minhwan


Son olarak da şuna değinmek istiyorum; Bateride bulunan zillerin aynı marka olmasına gerek yoktur. İstenirse farklı markalar bir bateride bulunabilir. Minhwan'ın Madly müzik videosunda yaptığı gibi ya da NFlying'den Jaehyun'da olduğu gibi;


Kendisi İstanbul zili ile Sabian zilini birlikte kullanmaktadır. Yada baget dahil herşeyin takım olmasını isteyenler de olabilir. CNBlue'dan Minhyuk'un "still in love" müzik videosunda baget ve zillerde tek marka olarak Zildjian'ı tercih etmesi gibi.



Okuduğunuz için teşekkürler.



Kaynaklar: 
zildjian.com
sabian.com
paiste.com
bosphoruscymbals.com
istanbulcymbals.com
istanbulmehmet.com
wikipedia

Çeviri ve düzenleme: primmonster @FTurkey_Pri 

                 

FTISLAND Turkey

FTISLAND'ın Türkiye'deki hayranlarına en doğru ve en güncel bilgileri ulaştırmak amacıyla açılmış internet sitesi

By Tüm hakları saklıdır. FTurkey Primadonna